Přejít na obsah
Úvodní obrázek

Mazanec od Jany Kadeřávkové

Ingredience

  • 650 g polohrubá mouka
  • 80 g vlašské ořechy
  • 150 g cukr krupice
  • 50 g kandované ovoce
  • 50 g rozinky (namočíme do 2 lžic rumu)
  • 1 kostka kvasnic
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření mazanců
  • 100 g máslo
  • 100 ml oleje
  • půl lžičky soli
  • mléko asi 200 ml
  • nasekané mandle na posypání mazance

Jak těsto zaděláme? Mouku, sůl, žloutky, olej, máslo rozpuštěné dáme do mísy, z půlky vlažného mléka, lžíce cukru a kvasnic připravím kvásek (asi 5 minut), kvásek dám do mouky a zbylým vlažným  mlékem těsto zadělám, přidám všechny ingredience, míchám až se nelepí těsto na mísu, mléko dávám dle potřeby.

Nechám tak hodinku kynout.

Připravené těsto rozdělím na dva bochánky, uplácám, dám na vymazaný plech, udělám křížky, potřu vejcem, dám lupínky mandlí, nechám 10 minut odpočinout, pak peču v předehřáté troubě pozvolna při 160°C dozlatova. Doba pečení je asi 40 minut.

Upečené mazance potřu máslem s rumem, pocukruji a nechám vychladnout a…

Jen upozorňuji, že u nás má mazanec jen krátký život.