Přejít na obsah
Úvodní obrázek

Punčové řezy (cukrová bomba)

1. plát – ingredience

  • 5 vajec
  • 120 g pískového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • trochu citronové kůry
  • 5 lžic oleje

2. plát – ingredience

  • 5 vajec
  • 120 g pískového cukru
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1/2 soli
  • trochu citronové kůry
  • 5 lžic oleje
  • špetka červené potravinářské barvy
  • rybízová marmeláda (asi 300 ml) . na potření
  • cukrový rozvar: 200 ml vody povařit s 250 g cukru asi 15 minut. Pak podle chuti přidat asi 5 g kyseliny citronové a dvě až tři deci rumu (případně rumové aroma).

Citrónová poleva

  • 300 g cukru moučka
  • 3 lžíce vařícího mléka
  • 2 lžíce citronové šťávy

Do cukru přidáme teplé mléko a citrónovou šťávu a pořádně třeme, až vznikne hladká, lesklá hmota.

Případně můžeme použít čokoládovou polevu.

Postup

Vejce ušleháme s cukrem do husté, světlé pěny, lehce vmícháme mouku a ostatní příměsi. Těsto na druhý plát obarvíme barvou a na dvou plechách upečeme asi na 180°C asi za 10 minut. Upečené pláty pak rozkrojíme na poloviny.

První světlý plát potřeme marmeládou, překryjeme růžovým plátem. Ten pomocí lžičky namočíme teplým rozvarem, potřeme marmeládou, přiložíme světlý plát. Namočíme rozvarem a potřeme marmeládou a přiložíme poslední plát. Mírně zatížíme a necháme 2-3 h provlhnout. Pak potřeme polevou a po jejím mírném zaschnutí nakrájíme na řezy.