Přejít na obsah
Úvodní obrázek

Šnečky slané nebo sladké (chuťovka k vínu)

Těsto buď chlazené listové nebo vlastní výroba:

  • 250 g tvarohu
  • 250 g másla (Hery)
  • 300 g hladké mouky
  • 1 lžička soli

Vypracujeme z ingrediencí těsto a necháme alespoň hodinu odležet. Těsto rozdělíme na půlky a vyválíme na válu obdélník asi 3 mm silný. Na těsto dáme na to máme chuť:

Slaná varianta

  • koření gyros, koření na špagety, na pizu, grilovací koření (dáváme raději jen jeden druh)
  • plátky sýra eidamu
  • trochu nakrájené cibule
  • 2 lžíce kečupu nebo sušených rajčat
  • plátky šunky nebo anglické slaniny

Sladká varianta

Těsto potřeme vajíčkem a dáme na něj:

  • skořici
  • cukr krystal
  • ořechy nebo ořechovou nádivku

Těsto pevně zabalíme do ruličky a na vále krájíme tak 5 mm silná kolečka a dáme na plech na pečící papír. Kolečka potřeme rozšlehaným vejcem a nahoru ještě nasypeme trochu koření. Pečeme na 200 stupňů asi 20 min.

Sladké šátečky

Těsto nakrájíme rádlíčkem na čtverce asi 8 cm velké a doprostřed dáme nejlépe rybízovou marmeládu, uděláme šátečky, kraje pevně slepíme, dáme na pečící papír na plech, potřeme vajíčkem, po upečení obalíme v moučkovém cukru.