Přejít na obsah
Úvodní obrázek

Štóla s tvarohem

Ingredience

  • 100 g vlašské ořechy
  • 200 g cukr krupice
  • 100 g kandované ovoce
  • 500 g polohrubá mouka (můžeme dát část špaldové mouky)
  • 50 g rozinky (namočíme do 2 lžic rumu)
  • 250 g měkký tvaroh
  • 2 ks vejce
  • 1 kypřící prášek do pečiva
  • 250 g máslo (do těsta dáme 200 g, zbytek na potření plechu a štoly před a po upečení)
  • 1/2 lžičky mletého badyánu
  • 1/2 lžičky skořice mleté
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžíce rumu do másla na potření upečené štoly

Postup

Máslo necháme změknout na teplém místě. Ořechy a kandované ovoce nakrájíme na drobné kostičky. Mouku smícháme s cukrem, kypřícím práškem. Přidáme změklé máslo, vejce, měkký tvaroh, nakrájené kandované ovoce a rozinky a ostatní ingredience. Rukama vypracujeme vláčné těsto, které na pomoučené ploše rozdělíme na 2 kusy a uděláme dvě štoly.

Připravenou štolu přeneseme na plech vymazaný máslem. Štolu potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě pozvolna při 160 °C dozlatova. Doba pečení je asi 45 minut.

Upečenou štolu potřeme máslem s rumem, pocukrujeme a necháme vychladnout a v chladu necháme rozležet i týden.

Upozorňujeme, že u nás má štóla jen krátký život.:-)