Přejít na obsah
Úvodní obrázek

Vánočka – štóla

Ingredience

  • 300 g polohrubá mouka
  • 1 000 g hladká mouka (můžeme dát část špaldové mouky)
  • 100 g vlašské ořechy
  • 300 g cukr krupice
  • 100 g kandované ovoce
  • 100 g rozinky (namočíme do 2 lžic rumu)
  • 3 ks vajec
  • 2 kostky kvasnic
  • 300 g máslo (do těsta dáme 200 g, zbytek na potření plechu a štoly před a po upečení)
  • 100 g sádla
  • půl lžičky mletého badyánu a půl lžičky skořice mleté
  • 1 lžička soli
  • 2 lžíce rumu do másla na potření upečené štoly

Máslo necháme změknout na teplém místě. Ořechy a kandované ovoce nakrájíme na drobné kostičky. Mouku smícháme s cukrem, uděláme kvásek. Přidáme změklé máslo, vejce, nakrájené kandované ovoce a rozinky a ostatní ingredience. Vypracujeme vláčné těsto, necháme vykynout, rozdělíme na 6-8 kusů.

Připravené štóly přeneseme na 2 plechy vymazané máslem. Štóly potřeme máslem a pečeme v předehřáté troubě pozvolna při 170°C do zlatova. Doba pečení je asi 35 minut.

Upečenou štolu potřeme máslem s rumem, pocukrujeme a necháme vychladnout a v chladu necháme rozležet i týden.